Blitzens London

Reliker och berättelser från krigets storstad

Ända sedan mina första resor till London på 1960-talet när staden fortfarande visade upp stora ärr från andra världskrigets dagar har insatserna under dessa stundtals så mörka år fascinerat mig. 57 dagar och nätter i rad av tunga bombningar genomlevdes under 1940 till 41 av Storbritannien som i detta läge var de enda som stod upp mot det nazistiska Tyskland. I den här boken ville jag berätta om händelser under kriget , en del med svenska förtecken, men också göra en guidebok om vilka minnen som finns än idag från den här åren. Boken kom 2012.

Under min jakt på minnen från Blitzens dagar kom jag i kontakt med en man som fortfarande hade ett så kallat "Anderson-skyddsrum" nergrävt i sin trädgård i Londonstadsdelen Lambeth. Ett besök gjordes där (bilden till höger) och detta finns med i boken.

Hela London mobiliserades under kriget på ett eller annat sätt för att man skulle kunna genomleva fem år av ständig terror från luften.

London Docks, alltså hamnområdet, (bilden till höger) var ett ständigt mål för det tyska bombflyget. Den svenske journalisten Knud Bolander hamnade mitt i centrum av detta den 7 september 1940.

Radiokanalen BBC var en viktig ingrediens i Londonbornas möjligheter att hålla sig uppdaterade med vad som skedde under krigsåren. "Broadcasting House" (bilden till vänster) strax intill Oxford Circus var också i händelsernas centrum när byggnaden bombades i direktsändning den 15 oktober 1940.

Premiärministern Winston Churchill var den okuvlige ledaren i motståndet mot tyskarna.